Vijf maanden onderweg, de stand van zaken

Ruim vijf maanden wonen en werken we nu in onze nieuwe omgeving. De eerste maanden stonden vooral in het teken van kennismaken. Een beetje de toerist uithangen in je nieuwe dorp en de gewoontes van de mensen in deze omgeving proberen te begrijpen.

Werken voor drie kerken betekent ook kennismaken met kerken die elk hun eigen manier van doen, hun eigen karakter hebben. Drie kerken die elk hun eigen kerkdiensten hebben. Hoewel het alle drie ‘Church of England’ kerken zijn, en alledrie dezelfde dominee hebben, hebben ze wel hun eigen gewoonten.

Henry is aangenomen op basis van een projectplan. Hierin staan vier speerpunten:
– Het continueren en uitbouwen van het bestaande jeugdwerk
– Het bereiken van jongeren die niet naar de kerk gaan en zoeken naar manieren om hen het geloof te laten ontdekken
– Het opzetten van een nieuwe vorm van kerk, gericht op jongeren
– Jongeren en vrijwilligers helpen in het ontwikkelen van leiderschap

De context vraagt om nieuwe wegen en nieuwe vormen. Er mag en moet ‘out-of-the-box’ gedacht en gewerkt worden. Jongeren vind je hier namelijk niet in de kerk…

We hebben het projectplan uitgewerkt in vier gebieden:
1. De bestaande jeugdclub (leeftijd 9-14jr) is ‘verhuisd’ van de kerk naar het buurtgebouw. Daar hebben we ruimte om te rennen en te ravotten. We zijn begonnen met een Rock Solid club, Daarnaast is er voor de oudere jeugd (15 en ouder) een ‘Pizza and Movie night’ .

2. In Scremerston gaan we van start met een ‘hot chocolat project’. Met deze laagdrempelige methode willen we contact leggen met jongeren, met ze in gesprek gaan, een relatie opbouwen. Zou het niet mooi zijn als we met deze jongeren een manier vinden om op zoek te gaan naar wat God voor hen kan betekenen. We willen elementen uit hun eigen cultuur verbinden met God en de bijbel. En daarvoor gebruiken we natuurlijk liters en liters warme chocolademelk.

3. Afgelopen week is Henry aan de slag gegaan als Chaplain op een lokale school. Hij zal als schoolpastoraal medewerker elke week tijdens een middagpauze op school zijn. We zijn al actief op deze school tijdens dagopeningen, godsdienstlessen en kerst-/paasvieringen. Deze volgende stap betekent dat we nog meer aanwezig zijn op deze school.  We hopen dat dit alles kan leiden tot het starten van een ‘Christian Union’ club.  Dit is een christelijke lunchclub voor leerlingen en studenten. Hier kun je daarover meer informatie vinden.

4. Voorlichting en solidariteit. Henry heeft een contract voor drie jaar. Er zijn fondsen die het werk voor drie jaar garanderen. Maar we moeten nu al denken over wat we doen na deze drie jaar. Het gaat hierbij niet om Henry’s baan, maar om de voortzetting van het jeugdwerk. Kunnen we kerken uit andere delen van Engeland en Nederland betrekken bij de kerken in Noord Engeland?

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *