All Age Service…

We wonen nu alweer een tijdje in Noord Engeland. Om precies te zijn sinds september 2016. We schreven al eerder dat de kerkdiensten hier vooral bezocht worden door vooral oudere mensen. In een van onze drie kerkjes hebben we een aantal moeders die af en toe met hun kinderen komen.

Het was dus de hoogste tijd om de diensten  wat aantrekkelijker te maken. De diensten op de eerste zondag van de maand zijn in Tweedmouth de diensten waarin geen avondmaal gevierd wordt. Dat gebeurt in alle andere diensten wel, omdat in de wet staat dat iedereeen die in de parochie woont, recht heeft om iedere week avondmaal te vieren. Op zich iets om toe te juichen, maar het legt wel een zware duk op de diensten. Niet alleen moet een dominee het avondmaal leiden, waardoor die arme Matt regelmatig op zondag alledrie de kerken moet afhollen,  maar inclusief voorgeschreven liturgie, legt het ook een zware druk op iedere dienst. Er blijft niet veel tijd over voor ‘gekkigheid’.

Maar de eerste zondag van de maand geheel anders! Er is geen avondmaal, en er wordt met een minimum aan voorgeschreven onderdelen gewerkt. Hierdoor komt er tijd vrij voor andere vormen van vieren. En anders was het vanochtend…

Het thema van de dienst war ‘Armour of God’, de geestelijke wapenrusting.  Op vrijdagavond kregen een mailtje van Matt, hij wilde graag fimpjes laten zien in de dienst, of die ook geprojecteerd konden worden. (Het jeugdwerk heeft namelijk een beamer met scherm) ‘Natuurlijk kan dat, mail ons maar even de opzet van de dienst, dan zetten we het allemaal wel even in een Powerpointje…’

   

      

En vanochtend hadden we een topdienst! Lekker zingen van het scherm, een dominee zonder toga, veel mensen in de dienst (de vakantie in Schotland is begonnen, er waren ook veel gasten) en een gemeente die zelf de preek maakte. Tijdens de dienst hebben we tien mensen aangekleed met de zes onderdelen van de wapenrusting. En elk onderdeel moesten we voorzien van (bijbel)teksten, tekeningen of woorden die uitlegden wat de functie ervan was. Daarna mochten de groepen uitleggen wat ze hadden geschreven en getekend en waarom en Matt gaf toelichting.

De volgende  gezinsdienst staat gepland voor 5 augustus. Komende week evalueren we de dienst. Nu maar eens horen of de gemeente net zo enthousiast was als wij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *