Een dagje Durham

on

De dinsdag was altijd onze vrije dag. Een dag waarop we er vaak op uit trekken om te gaan wandelen. Nu is dat er de laatste tijd behoorlijk bij ingeschoten. Nora kreeg werk en werd steevast op dinsdagmiddag ingeroosterd, dus Henry ging dan ook maar gewoon werken…

Het goede nieuws is dat we onze gezamenlijke vrije dag weer terug hebben! En dus kan er weer gewandeld worden. Tenminste, dat dachten we: afgelopen dinsdag werd er regen, regen en nog meer regen voorspeld. En dus besloten we om met de trein naar Durham af te reizen. Durham is een prachtige stad even ten zuiden van Newcastle, met een prachtige kathedraal  die de rustplaats van St. Cuthbert is.

St. Cuthbert is de belangrijkste heilige van Northumberland. In de 6e eeuw heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verspreiding van het evangelie in de regio. En hij heeft natuurlijk de naam gegeven aan de kerk hiernaast. Aangezien ons huis het zusterhuis van de kerk was, noemen wij dit tegenwoordig liefdevol ons cuth-huis. Cuthbert is momenteel met afstand onze favoriete heilige. En we konden niet wachten tot we, wenend en wel, aan zijn graf zouden staan. Helaas liep dat net even anders.

In de trein vroeg de conducteur ons of we naar de diploma-uitreikingen in Durham gingen. ‘Het zou er vast gezellig druk zijn’.  Druk, bleek een understatement te zijn. De hele stad was vergeven met jonge mensen in toga’s, vergezeld door trotse ouders.  Elke kroeg, koffietent en eethuisje werd bevolkt door afgestudeerde jongeren. Nu is een beetje reuring in de stad altijd wel gezellig. We hadden ons echter niet gerealiseerd dat de diploma’s uitgereikt zouden worden in de kathedraal. En honderden diploma’s reik je niet in een halfuurtje uit. Zeker niet als er ook nog eens toespraken bij gehouden worden. Kortom, de kathedraal was de hele dag bezet. Alleen de museumwinkel en de Galilee chapel, met het graf van St. Bede, waren voor het publiek open. Maar het graf van St. Cuthbert, ons ultieme reisdoel dat helemaal voorin de kerk ligt, was voor ons onbereikbaar. En ook bij het kasteel stonden allerlei borden dat er geen rondleidingen waren die dag.

Ondanks het feit dat we niet bij het graf van St. Cuthbert geweest zijn, was het een leuke dag. Durham is zeker de moeite waard. De kathedraal is geweldig indrukwekkend.  Een goede reden om nog maar eens naar het zuiden af te reizen. St. Cuthbert loopt niet weg.  Tenzij ze hem natuurlijk weer op de schouders hijsen om jaren met hem rond te lopen…

 

We hebben heerlijk langs de rivier gelopen en zijn diverse keren naar boven gestrompeld om te kijken of we misschien toch even tussen de bedrijven door de hele kathedraal door zouden kunnen.  Helaas geen St. Cuthbert voor ons, maar onze hoogtemeters hebben we die dag wel gemaakt. Durham is een geweldige stad, maar het is er wel ‘onmeunig’ steil…

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *