Veel enthousiaste tonen en een beetje valse hoop

Hoe bereik je jongeren die normaal gesproken nooit een voet in de kerk zetten of nadenken over geloof en zingeving?   Dat is een van de vragen waar en uitdagingen waar we voor staan. Op zich geen unieke vraag voor hier, het is een vraag waar veel kerken en jongerenwerkers zich het hoofd over breken.

Om geloofwaardig te zijn, moet het iets zijn wat dicht bij jezelf ligt, iets dat bij je past. Of het nu een sportactiviteit, bijbelstudie, pubquiz, of een missiontrip is. In Henry’s geval is het muziek.  Al in Nederland was hij bezig om de bijbel te verbinden met (seculiere) popmuziek. Samen met Corjan Matsinger starte hij #heiligeherrie. In de 40-dagentijd elke dag een paar bijbelverzen uit het lijdensverhaal vergezeld van een popsong. In Engeland volgde een variant hierop: #holynoise. 

 

 

 

 

Een project met jongeren en muziek leek daarom een logische stap.  Henry had al wat contacten gelegd met lokale muzikanten en met de muziekafdeling van middelbare school. Er is een groeiend aantal jongeren geïnteresseerd in het maken van muziek. Er is meer aandacht voor muziek op de Academy en een aantal jongeren is hun eigen bandje begonnen. De school heeft zelfs een opnamestudie.  Wat er nog ontbreekt een een ruimte die jongeren na schooltijd kunnen gebruiken als oefenruimte.

Toen wij hier kwamen was de kerk al begonnen met het ontmantelen van het kerkorgel.  Een orgel dat de gehele zijvleugel van de kerk bezette. Inmiddels is het orgel verhuisd naar een kasteel in de buurt en is er een open ruimte ontstaan. De kerk is er nog niet uit wat met deze nieuwe ruimte te doen. En toen was daar de jongerenwerker die met een wild plan kwam: ‘Waarom gaan we de ruimte niet gebruiken als oefenruimte voor jongeren die muziek willen maken?’

En afgelopen donderdag was het dan zover.  8 Jongeren, (en een paar nieuwsgierige ouders) kwamen muziek maken.  De eerste jamsessie was daarmee een succes. De jongeren waren aangenaam verrast,  en komen graag terug.  De zondag erop kwamen er enthousiaste gemeenteleden ons feliciteren met dit ‘succes’ en konden het niet laten te informeren wanneer deze jongeren op zondag onze ‘worshipband’ gaan vormen.   Misschien moet ik ze maar eens verwijzen naar het artikel van een collega-jongerenwerker (in het Engels, hier te vinden)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *