Van droomavond tot eerste ideeën…

on

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat ik met Harm van YFC Nederland sprak over een mogelijk dienstverband bij YFC.

Een kop koffie, onder het alziend oog van de bekende Toekan in Apeldoorn.  We waren het vrij snel eens ; als ik dan toch van plan was terug naar Nederland te komen, dan was YFC misschien wel de beste plek.  Het hoe, wat en waar konden later wel ingevuld worden. Ik ken Harm vanuit de tijd dat ik in Winterswijk, als jeugdwerkleider voor de PG Winterswijk werkte.  In Winterswijk had het kerkelijk jongerenwerk een drastische metamorfose ondergaan, en na een verbouwing van het voormalig kerkelijk bureau was een een jongerencentrum verrezen waar elke week zo’n 250 jongeren binnenliepen. Een plek waar sociaal cultureel en inhoudelijk/christelijk jongerenwerk naadloos door elkaar liepen. Vooral de Fifa competities tussen ‘zijn’ Mall jongeren uit Deventer en ‘mijn’ Angang jongeren waren legendarisch.

In Winterswijk hadden we een plek waar Streetdance en Kickboksen plaatsvonden naast een Alpha Cursus en 24/7 gebed. Waar jongeren wisten dat we om ze gaven en werkten vanuit onze christelijke identiteit. Waar moslim jongeren de bijbel lazen en christelijke jongeren de Koran. En niet omdat wij dat bedacht hadden, maar omdat jongeren er zelf mee kwamen…

Kortom, YFC en ik hebben een geschiedenis. En nu ik weer in Nederland ben geland, ga ik kijken er ruimte en behoefte is aan een YFC afdeling in Dordrecht.  De achterban van YFC in Dordrecht blijkt behoorlijk te zijn. Er staan maar liefst 530 adressen in het bestand van mensen uit Dordrecht, die op de een of andere wijze YFC een warm hart toe dragen.

Ik woon nu bijna 2 maanden in Dordrecht en begin langzaam de stad te kennen.  Alhoewel het zeker geen ‘biblebelt’ is, zijn er meer dan voldoende kerken in de stad; elke smaak is wel vertegenwoordigt. En de meeste kerken doen het redelijk… Je zou je bijna afvragen wat YFC in een stad als Dordrecht nog te zoeken heeft. Maar als je kritisch doorvraagt kom je er ook vrij snel achter dat grote groepen jongeren niet bereikt worden. Jongeren die geen onderdeel zijn van een geloofsgemeenschap. Jongeren die de kerk niet bereikt met het evangelie. En juist op deze jongeren wil ik me graag richten.

In mijn ogen richt goed jongerenwerk zich niet alleen op jongeren die openstaan voor (christelijke) zingeving.  Ik wil graag mijn leven delen met jongeren, met ze meelopen in hun tienerjaren. Luisteren naar hun vragen en er simpelweg voor ze zijn.  Ik wil graag een relatie met ze opbouwen, maar niet met als (vooropgezet) doel om ze te bekeren.  Ik denk niet dat we een soort verborgen agenda moeten hebben. Ja, ik wil jongeren laten zien er ervaren wat ik belangrijk vindt in mijn leven, en dat God een onmisbaar onderdeel daarvan is. Maar uiteindelijk geloof ik in een God die zoveel van ons houdt dat Hij ons de vrijheid geeft om een eigen keus daarin te maken. Als God ons die vrijheid geeft dan wil ik dat voorbeeld volgen, en jongeren vrijlaten in die keus. Uiteindelijk geloof ik dat we vaker de Geest voor de voeten lopen dan hem helpen in onze – vaak goedbedoelde-  bekeringsdrang.

Kortom; ik wil graag jongerenwerk opzetten dat zich richt op de hele jongere. Een combinatie van sociaal/cultureel en inhoudelijk/christelijk jongerenwerk.  Voor mij is jongerenwerk dat verteld over de liefde van God en Jezus net zo belangrijk als jongerenwerk dat helpt bij het vinden van een stageplaats. Ik droom van een plek waar jongeren binnen kunnen lopen om op adem te komen, waar naar ze geluisterd wordt, waar ze met hun vrienden kunnen chillen. Maar ook van een plek waar vragen gesteld mogen worden over God.

Omdat deze vorm van jongerenwerk (d.i. de combinatie van sociaal/cultureel en christelijk/inhoudelijk) niet in aanmerking komt voor (gemeentelijke) subsidies zullen we voor ondersteuning afhankelijk zijn van kerken en christelijke donaties. En heel erg vindt ik dat ook niet. Je voorkomt hiermee dat je ‘belemmerd’  wordt in je identiteit. Een ander voordeel is dat iedereen de mogelijkheid krijgt om onderdeel te worden van dit avontuur. Zowel christenen als niet christenen. Kerken, particulieren, bedrijven; eigenlijk iedereen die gelooft in deze vorm van jongerenwerk.

Hoe dit avontuur zich verder ontwikkelt, of we een eigen, vaste plek in een wijk krijgen weet ik nog niet.  Ik geloof wel dat we hiermee dienstbaar mogen zijn aan veel jongeren in Dordrecht.  Wel weet ik dat we ons geroepen weten voor deze plek, en ook dat we dit doen in vertrouwen op God. Mocht je vragen hebben over dit nieuwe initiatief van YFC in Dordrecht dan kun je me mailen

YFC Nederland heeft verder besloten om alle giften die binnenkomen voor dit  project rechtstreeks door te sluizen naar Dordrecht.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *