Een nieuwe baan en een heilige buurman

on

Als je als Nederlander deel gaat uitmaken van de Church of England, lijkt het af en toe of je in een andere wereld beland bent. Eén van de dingen waar wij als voormalig gereformeerden erg aan moesten wennen, is de hiërarchie in onze nieuwe moederkerk. De dominee is de baas in de kerk, daarboven staat de bisschop, dan de aartsbisschop en natuurlijk staat onze vorstin helemaal bovenaan. Wij waren gewend dat als er een nieuwe dominee kwam, er weliswaar dingen gingen veranderen in de kerk, maar dat de kerkenraad zorgde voor een stabiele voortzetting van het beleid. Nou, hier dus niets van dat al. Een nieuwe dominee betekent een nieuwe leider, die onmiddellijk zijn stempel drukt op alle onderdelen van de gemeente. Zo ook in onze vorige gemeente. Eén van de hoeken waar de nieuwe herder een plasje moest doen, was het jeugdwerk. En zo waren wij ineens op zoek naar een nieuwe plaats.

img_46081

Hoewel het voor ons een spannende tijd was, was er voor ons gelukkig één stabiele factor: wij wisten zeker dat God iets voor ons in petto had. Het gekke was, dat we allebei de vacature voor deze baan vonden èn dat we er allebei een goed gevoel bij hadden. Henry moest ‘alleen’ nog even de baan krijgen. En die kreeg hij. Hij is aangesteld als jeugdwerker van een parochie in het barre uiterste noorden van Engeland. Deze bestaat uit drie kerken, in drie dorpjes buurtschappen, namelijk Tweedmouth, Spittal en Scremerston.

img_45621

Inmiddels zijn we twee maanden verder en wonen we in Berwick-upon-Tweed. We wonen in een schattige cottage, 300 meter van zee. En met dit huisje hebben we maar zo nog een kerkgenootschap aan ons leven toegevoegd. We wonen namelijk in de tuin van de Rooms Katholieke kerk. En Father (of vader Buurman, zoals wij hem wat oneerbiedig noemen als hij ons niet hoort) is onze huurbaas. De kerk heet voluit The Church of Our Lady and St. Cuthbert. Deze sint Cuthbert blijkt de patroonheilige van dit hele gebied te zijn. Een interessante man, gedreven evangelist en verstokt kluizenaar. We kijken er nu al naar uit om de markante plekken te bezoeken waar hij geleefd heeft. En niet in de laatste plaats omdat God in Zijn wijsheid heeft besloten om dit winderige. koude hoekje van de wereld gruwelijk mooi te maken.

En Hij laat ons hier wonen.

Wij zijn gezegend.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *